Bakgrunn
Hvilken miks av kraftkilder vil være mest kostnadseffektiv?
Svaret på spørsmålet kan variere betydelig fra land til land. Norge, med sine store kraftmagasiner, kan fase inn store mengder variabel fornybar kraft uten større kostnader. Et flatt land som Danmark er i en helt annen situasjon, men har store vindressurser. Land som har mange timer sol året rundt er i ytterligere en annen situasjon.
Under er en oversikt over noen nyere studier fra ulike land nær oss, med særlig vekt på spørsmålet om eventuell kjernekraft, hvor kostnadseffektiviteten ved ulike kombinasjoner studeres.
Andre kostnadsrelaterte spørsmål
- Hva koster ny kjernekraft fra SMR?
- Kostnader for strøm fra alle typer nye kjernekraftverk
- Vil kjernekraft være lønnsomt i Norge?
- Hva koster kraft fra nedbetalte kjernekraftverk?
- Kan salg av overskuddsvarme gjøre kjernekraftverk lønnsomme?
- Hvordan påvirker kjernekraft systemkostnadene?
- Hvordan påvirker kjernekraft nettkostnadene?
- Billigst: Stor eller liten reaktor?
- Billigst: Sol eller vind eller kjernekraft?
- Har ulik kraftproduksjon ulik rente?
Sverige
- En studie fra Blekinge Tekniska Högskola i 2024, basert på kostnadsdata fra IEA, konkluderer med at rent fornybare alternativer, kombinert med ENØK-tiltak, vil bli mye rimeligere enn kjernekraft-alternativene. Fornybar energi vil dessuten kunne realiseres raskere og dermed være relevante i klimapolitikken1. Studien har blitt kritisert for å være for enkel.
- En studie fra Chalmers i 2023 konkluderer med at det ikke vil være store kostnadsforskjeller mellom de ulike alternativene2. Blant annet viser studien at behovet for fleksibilitet vil være stort i fremtiden uavhengig av om kjernekraft bygges ut eller ikke. Studien ledet til debatt, blant annet om hensynet til sikker drift av nettet var tilstrekkelig hensyntatt.
- En studie fra Qvist Consulting Ltd 2022, bestilt av Svenskt Näringsliv (svenske NHO), konkluderte med at en betydelig utbygging av kjernekraft ville være mest kostnadseffektivt3. Studien, og tidligere delstudier, har lagt viktige premisser for debatten i Sverige og for energipolitikken til Tidö-partiene. Staffan Qvist, som ledet utredningen, ga i 2019 ut en bok hvor han tok til orde for en massiv global utbygging av kjernekraft av klimahensyn4. Boken er anmeldt i blant annet Financial Times5. Også denne studien ledet til debatt, blant annet om grunnlagsdataene som er valgt medfører at kjernekraften kommer urimelig godt ut6.
I rapporten Långsiktig marknadsanalys 20247 vurderer Svenska Kraftnät (Sveriges Statnett) strømprisen under fire ulike scenarioer. Dette er strømprisen i markedet og ikke fulle kostnader. Elektrisitetsproduksjon i 2022 var 170 TWh. Investeringskostnad (OCC) for kjernekraft anslås til 58 760 kr.Inflasjonsjustert fra 2020 til 2023. Valutakurs per 1. juli 2024. - 61 493 kr.Inflasjonsjustert fra 2020 til 2023. Valutakurs per 1. juli 2024. / KW. Det er klart lavere enn tilsvarende kostnad for NuScales kansellerte SMR-prosjekt og nybygde konvensjonelleBrukes gjerne om reaktorer av generasjon III eller III+. Det vil si kjent teknologi som er bygget ut i kommersiell sammenheng de siste tiår. Moderne konvensjonelle reaktorer er gjerne store (>1000 MW) og enten trykkvanns- eller kokvannsreaktorer. kjernekraftverk i Nord-Amerika og Vest-Europa.
Scenario per 2050 | 2035 | 2045 |
Småskaligt förnybart (SF), 210 TWh. Decentraliserad småskalig produktion, lokal självförsörjning och kärnkraften är avvecklad. | 0,50 kr.Valutakurs per 1. juli 2024. per kWh | 0,56 kr.Valutakurs per 1. juli 2024. per kWh |
Färdplaner mixat (FM), 265 TWh. En mixad elproduktion där kärnkraftens produktion ligger på ungefär dagens nivå. Medelstort behov av att bygga ut nätkapacitet och flexibilitet. | 0,53 kr.Valutakurs per 1. juli 2024. per kWh | 0,52 kr.Valutakurs per 1. juli 2024. per kWh |
Elektrifiering planerbart (EP), 365 TWh. Både väderberoende produktion och kärnkraft byggs ut. Mindre behov av att bygga ut nätkapacitet och flexibilitet. | 0,66 kr.Valutakurs per 1. juli 2024. per kWh | 0,72 kr.Valutakurs per 1. juli 2024. per kWh |
Elektrifiering förnybart (EF), 365 TWh. Kraftig utbyggnad av väderberoende produktion och kärnkraften är avvecklad. Stort behov av att bygga ut nätkapacitet och flexibilitet. | 0,68 kr.Valutakurs per 1. juli 2024. per kWh | 0,71 kr.Valutakurs per 1. juli 2024. per kWh |
Danmark
- En studie fra Aalborg Universitet fra 2023, konkluderer med at bygging av kjernekraft i stedet for vind og sol ville økt de samlede kostnadene ved det danske energisystemet signifikant8.
Storbritannia
- En studie fra The Institution of Engineering and Technologi publisert i 2023, konkluderer med store besparelser i 2050 ved å velge et rent fornybart alternativ i Storbritannia og Irland, sammenlignet med dagens politikk som inkluderer kjernekraft og CCS9.
- En studie fra Oxford University, publisert i Joule i 2022, viste at et scenario med kjernekraft ble mye dyrere enn scenarier med kun fornybar energi10.
Frankrike
En stor studie (2021) fra den franske systemoperatøren RTE viste noe lavere total kostnad i 2060 for alternativet med høyest andel kjernekraft (og som er i tråd med annonserte planer)11. Dette scenarioet har likevel mindre kjernekraft enn det Franrike har i dag. Det vil si at levetidsforlengelser og nye investeringer i henhold til annonserte planer ikke er tilstrekkelig for å kompensere for avvikling av aldrende kjernekraftverk.
I scenario M23 er all ny kapasitet fornybar, optimalisert med store sol- og vindparker. 16 GW gammel kjernekraft (av ca. 61 GW i 2024) gjenstår i 2050. N1-N2 har samme mengde gammel kjernekraft i 2050, men også hhv. 13 og 23 GW ny kjernekraft i 2050. N03 har 24 GW gammel kjernekraft og ca. 27 GW ny kjernekraft i 2050. Beregningene forutsetter en rente på 4 prosent for alle teknologier, noe som er lavt etter dagens rentenivå. En lik rente uavhengig av teknologi er lite trolig dersom utbygging skal skje kommersielt, men mulig hvis det meste skjer i statlig regi.
RTE advarer mot forsøk på å beregne en optimal miks. Slike beregninger er svært sensitive for forutsetningene som legges til grunn, og vil fort lede til urealistiske resultater.
Behovet for forbrukerfleksibilitet og annen fleksibilitet øker betydelig i alle scenarioene til RTE. Men det er fleksibilitet av typen hydrogen, batterier, gasskraft med CCS osv. som gjør at fornybar-alternativet blir dyrere enn alternativet med 50/50 fornybar og kjernekraft. Se det oransje feltet i søylene over. For land som ikke har store vannkraftmagasiner, vil denne kostnaden ha stor betydning for utfallet av slike beregninger.
RTEs rapport ble laget før perioden med kostnadsøkninger i kraftindustrien. Kort oppsummert er hydrogen fortsatt kostbart, kostnadene for vindkraft og kjernekraft har økt, mens kostnadene for batterier og solkraft har falt betydelig. Dette, sammen med rentenivå og spørsmålet om utbygging skal skje kommersielt eller i statlig regi, kan ha vesentlig betydning for resultatet av beregningene.
Kostnadsøkningen for Flamanville 3-kjernekraftverket som nå bygges i Franrike var imidlertid kjent da rapporten ble skrevet og er tatt med i hovedrapportens sensitivitetsanalyse. Den viser at hvis øvrige anslag holder, men fremtidig kostnad for kjernekraft blir som for Flamanville 3, så forsvinner nesten hele kostnadsforskjellen mellom M23 og scenarioene med nybygging av kjernekraft. Det samme skjer ved en kapitalkostnad på 7 prosent for kjernekraft og 4 prosent for øvrige teknologier.
Australia
Det australske forskningsrådet CSIRO utgir årlig en rapport kalt GenCost. Her sammefattes kostnader for ulike teknologier hensyntatt australske forhold. Den siste rapporten, fra mai 2024, oppsummeres slik12:
Rapporten fremhever vindkraftens langsommere innhenting etter globalt inflasjonspress, noe som resulterer i oppjusteringer for både land- og havvindkostnader i løpet av det neste tiåret. Til tross for dette bekrefter oppdatert analyse at fornybar energi, inkludert tilhørende lagrings- og overføringskostnader, fortsatt er den laveste kostnaden, nybygget teknologi frem til 2050. Denne konkurranseposisjonen gjenspeiler et tiår med kostnadsreduksjoner innen vind, solceller og batterier før pandemien. Dette er i motsetning til kostnadene til modne konkurrenter som har holdt seg flate.
Vest-Europa
Électricité de France (EDF) er Europas største produsent av lavkarbon energi, eier og driver kjernekraftverkene i Franrike og Storbritannia, og bygger i tillegg ut betydelig med fornybar energi. Selskapet har utviklet (2024) et scenario for hvordan Vest-Europa (med Polen, men uten Norden) kan nå netto null utslipp av klimagasser i 2050 når hensyn til samfunnsøkonomi, kostnader og energisikkerhet er optimalisert. I scenarioet inngår storstilt elektrifisering, 6-dobling av fornybar energi, 120-150 GW kjernekraft (ca. 95 GW i dag), 2-3-dobling av fleksibilitetsbehovene, samt bruk av hydrogen, CCS, e-fuels for å ta de vanskeligste utslippene.13
Kilder
1: Ny kärnkraft eller effektivisering och ny förnybar energi för ett kostnadseffektivt svenskt elsystem?, besøkt 25. januar 2024
2: Ett framtida elsystem med och utan kärnkraft – vad är skillnaden?, besøkt 25. januar 2024
3: Kraftsamling elforsörjning. Scenarioanalys 2050, besøkt 25. januar 2024
4: A Bright Future: How Some Countries Have Solved Climate Change and the Rest Can Follow, besøkt 25. januar 2024
5: A Bright Future by Joshua Goldstein and Staffan Qvist, besøkt 25. januar 2024
6: Kommentarer till rapporten, professor Lennart Söder, KTH, besøkt 25. januar 2024
7: Svenska Kraftnät, besøkt 25. januar 2024
8: Fakta om Atomkraft i Danmark - Version 2, besøkt 27. januar 2024
9: Offshore versus onshore: The underestimated impact of onshore wind and solar photovoltaics for the energy transition of the British Isles, besøkt 27. januar 2024
10: Empirically grounded technology forecasts and the energy transition, besøkt 6. februar 2024
11: RTE: Futurs énergétiques 2050 - Principaux résultats, besøkt 9. mars 2024
12: GenCost: cost of building Australia’s future electricity needs, besøkt 22. mai 2024
13: EDF Scénario Net Zero 2050, besøkt 21. mars 2024