Bakgrunn
Brensel til kjernekraftverk
I Norge har vi vært vant til at været fyller på det som trengs i kraftverkene for at strømmen skal kunne produseres. Kjernekraft krever imidlertid regelmessig import av brensel for å produsere elektrisitet. Det reiser en del nye problemstillinger.
Fra gruve til reaktor
Uran utvinnes i gruver. På veien fra gruve til reaktor er det flere trinn1.
Sikkerhetspolitiske vurderinger
Det er ikke ønskelig å være avhengig av land som Kina og Russland på noe punkt i verdikjeden. Men det er lettere sagt enn gjort. Russland er i dag en av de viktigste aktørene i flere ledd av verdikjeden, med Kina på vei opp. Dette er en utfordring for flere land. Også USA er i dag avhengig av Russland. Amerikanske myndigheter omtaler dette som en nasjonal sikkerhetsrisiko2.
I 2022 dekket Kasakhstan 43 prosent av verdens forbruk av uran fra gruver. Canada var nest størst med 15 prosent, deretter Namibia med 11 prosent3. Kasakhstan grenser til både Russland og Kina. Landet var en del av det tidligere Sovjetunionen. Styret har vært autoritært. I 2022 var det opptøyer som ble slått ned med hjelp av russiske styrker4.
Etter utvinning må uranet først konverteres og så anrikes. Kina og Russland har betydelige andeler av markedet for disse tjenestene5:
Flere vestlige land forsøker å unngå avhengighet av Russland og Kina. Dels ved å velge andre leverandører når det er mulig, dels ved å bygge opp egen kapasitet. Det siste er utfordrende. Tjenester fra russiske leverandører er underpriset, og leverandørene trenger derfor langsiktige forpliktelser for å foreta investeringer. Konvertering og anriking av kjernefysisk materiale er svært strengt regulert og oppbygging av ny kapasitet tar tid.
Frankrike har en lignende utfordring. Rundt 20 prosent av brenselet i franske reaktorer har kommet fra Niger. Etter militærkuppet i Niger i 2023 ble eksporten truet. President Macron var ikke lenge etter på besøk i Astana, Kasakhstan6.
I mai 2024 ble det vedtatt en lov i USA som forbyr import av russisk lavanriket uran, den såkalte Barrasso-loven. Loven åpner for unntak frem til 2028. Loven ventes også å frigjøre 29 mrd. kr.Valutakurs per 1. juli 2024. i subsidier til amerikansk anriking og konvertering av uran7. I tillegg kan loven å forrykke balansen mellom tilbud og etterspørsel i deler av verden.
Tilbud og etterspørsel
I desember 2023 skrev Financial Times at Kina har iverksatt et kraftig fremstøt for å binde opp uranproduksjon verden rundt i langsiktige avtaler. De fleste nye reaktorer under produksjon er i Kina, og disse vil trenge brensel. Kina vil trolig ikke klare å utvinne mer enn en tredel av behovet selv8.
I mars 2024 advarte verdens største uranutvinner, Kazatomprom, om gruveselskapenes evne til å dekke etterspørselen etter 20309:
Selv om noen av utvinnerne har tatt beslutninger om å gjenåpne stengte kapasiteter og starte ny produksjon på midten av 2020-tallet, inkludert oss selv, vil det ikke være tilstrekkelig til å dekke uranbehovet etter 2030, spesielt i dagens geopolitiske usikkerhet, inflasjonspress og verdensomspennende utfordringer med forsyningskjedene.
Krig og konflikt, i tillegg til kinesiske fremstøt, har påvirket uranmarkedet. I tillegg har Kazatomprom varslet reduksjoner i produksjonsplanen som følge av regional mangel på svovelsyre, en viktig ingrediens i prosessen, samt forsinkelser10. Ifølge Cameco11 nærmer uranprisen seg det høyeste nivået i nyere tid, med unntak av en topp i 2007:
Barrasso-loven nevnt over kan påvirke uran-prisen ytterligere, særlig dersom Russland velger å svare med å stanse eksport før unntakene i forbudet løper ut. Forbes skriver at med et slikt scenario kan prisen, ifølge analtykere i Citi, stige ytterligere 60 prosent12.
Ny utvinning
Det er uranreserverer mange steder, blant annet i Sverige, men ikke alt er drivverdig. I flere land har det blitt stadig vanskeligere å få aksept for å åpne urangruver på grunn av naturødeleggelser, forurensing, radon i gruvene og lignende.
- Kommunene i Västmanland er skeptiske til å etablere urangruver13.
- Moderaterna-politiker åpner for urangruver, men ikke i egen kommune14.
- Tidligere har urangruve-planer i Canada15 og Australia16 blitt møtt med protester og aksjoner, blant annet fra leger og urfolk.
I første omgang kan det mest aktuelle være å gjenåpne tidligere gruver som har vært stengt.
Rössing dagbrudd urangruve i Namibia. Foto: Ikiwaner, GFDL 1.2, via Wikimedia Commons
Kilder
1: Emirates Nuclear Energy Corporation, besøkt 9. februar 2024
2: Financial Times, besøkt 9. februar 2024
3: World Nuclear Association, besøkt 9. februar 2024
4: BBC, besøkt 9. februar 2024
5: World Nuclear Association, besøkt 9. februar 2024
6: The Astana Times, besøkt 9. februar 2024
7: WNN: US Senate passes act banning Russian uranium imports, besøkt 13. mai 2024
8: Financial Times, besøkt 9. februar 2024
9: Nasdaq: Kazatomprom Reports 2023 Financial Results, Warns of Uranium Supply Shortfall, besøkt 15. april 2024
10: Kazatomprom, besøkt 9. februar 2024
11: Cameco, besøkt 9. februar 2024
12: Forbes: U.S. Ban Could Spark Another 60% Hike In The Price Of Uranium, besøkt 13. mai 2024
13: Sveriges Radio, besøkt 9. februar 2024
14: Sveriges Radio, besøkt 9. februar 2024
15: CBC, besøkt 9. februar 2024
16: Australian Conservation Foundation, besøkt 9. februar 2024