Bakgrunn

Virker klimapolitikk?

Verdens land har etter Paris-avtalen vedtatt politikk som medfører omfattende kutt i utslipp av klimagasser. Mer må til for at alle løftene skal nås. Og løftene må bli enda mer offensive for å nå 1,5-gradersmålet. Men den innsatsen som er gjort og resultatene som er oppnådd så langt er betydelig1.


Noen land har bedre forutsetninger for å lykkes med klimapolitkken enn andre. Det kan skyldes at utslippskutt er enklere og billigere der. Noen land har bedre tilgang på kapital og kvalifisert arbeidskraft som skal til. Mange får imidlertid nå drahjelp av fallende kostnader for fornybar energi. I næringsvennlige land kan da omstillingen skje veldig raskt. Men noen land og regioner er også mer offensive enn andre. Alt dette gjør at resultatene varierer. Men i det store bildet er det tydelig at de landene som vil, også får det til.

Det internasjonale energibyrået (IEA) viser hvor lange ulike regioner i verden har kommet2:




De største og mest avanserte økonomiene i verden har frikoblet den økonomiske veksten fra utslipp av klimagasser. USA og EU, som har kommet lengst, utgjør halvparten av verdens samlede økonomi. Men også Kina er i ferd med å riste av seg koblingen mellom vekst og utslipp. Det er etter hvert kun få land igjen i verden, hvor økonomisk vekst betyr like stor vekst i utslipp. Og de blir stadig færre. I følge IEA var utslippene av klimagasser i avanserte økonomier i 2023 tilbake på nivået i 19733:



Kilder

1: Cipher: How we know the energy transition is here, besøkt 19. april 2024
2: IEA, The relationship between growth in GDP and CO2 has loosened; it needs to be cut completely, besøkt 6. februar 2024
3: IEA, CO2 emissions from combustion in advanced economies, 1973-2023, IEA, Paris, besøkt 15. mars 2024