Artikkel

Slovenia: Kjernekraft såvidt dyrere enn NVEs høyeste estimat

21. oktober 2024

Slovenias planer for kjernekraft

Turen er kommet til kostnadsanslag for kjernekraft fra Slovenia. Bakgrunnen er planene om bygging av én konvensjonellBrukes gjerne om reaktorer av generasjon III eller III+. Det vil si kjent teknologi som er bygget ut i kommersiell sammenheng de siste tiår. Moderne konvensjonelle reaktorer er gjerne store (>1000 MW) og enten trykkvanns- eller kokvannsreaktorer. reaktor, JEK2-prosjektet1, i regi av den helstatlige GEN-gruppen2. Slovenia har én reaktor i drift i dag. Arbeidet med å bygge en ny reaktor har pågått siden 2010, og ble revitalisert i 2021. I følge tidsplanen kan en ny reaktorer være i kommersiell drift i 2041.

Spørsmålet om bygging av reaktoren skal høres i en rådgivende folkeavstemming. GEN-gruppen har i forkant forpliktet seg til å publisere omfattende informasjon om prosjektet. Informasjon om de økonomiske vurderingene har nå blitt publisert3. EY har vurdert, og i hovedsak gått god for, de økonomiske vurderingene4. Kostnadsinformasjonen er basert på dialog med tre leverandører av fem ulike reaktorer: EPR1200 og EPR1650 fra franske EDF, AP1000 fra amerikanske Westinghouse, samt APR1000 og APR1400 fra sørkoreanske KHNP.

SMR valgt bort i denne omgang

Etter en gjennomgang av små, modulære reaktorer (SMRSmå modulære reaktorer. Det er ingen fast definisjon, men kjennetegnes av at størrelsen typisk er 300MW eller mindre, passive sikkerhetssystemer og bruk av moduler skal kunne bygges i fabrikker og fraktes til byggeplassen for montering.), har JEK2-prosjektet valgte bort denne teknologien. Det skyldes både en vurdering av at økonomien i små reaktorer vil være dårligere enn i store, og at teknologien ikke er teknisk moden nok. For de neste 10-15 årene er vurderingen at det å velge SMR fremfor konvensjonelle reaktorer vil innebære for høy risiko5:

Vi anslår at tiden som trengs for å etablere serieproduksjon og forsyningskjeder vil være minst 20 år.

Kostnadsanslagene

Byggekostnadene, basert på studier av det konkrete prosjektet og samtaler med leverandører, anslås mellom 106 544 kr.Valutakurs per 1. juli 2024. og 109 714 kr.Valutakurs per 1. juli 2024. per kW. Dette er noe dyrere enn det sørkoreanske anbudet i Tsjekkia (som forutsatte to reaktorer), og ca. 35 prosent dyerere enn antatt i den svenske utredningen om behovet for subsidier til kjernekraft (som forutsatte 5 GW utbygging).


Strømkostnaden

I likhet alle de andre pågående utredningsprosessene, ser heller ikke GEN-gruppen noen realisme i at prosjektet kan realiseres uten statlig finansiering. Den beregnede strømkostnaden er derfor illustrert ut fra den gjennomsnittlige kapitalkostnaden (WACC).


NVE har lagt til grunn 6 prosent rente i sine kostnadsestimater. Dette prosjektet ender da på 1,81 kr.Valutakurs per 1. juli 2024. per kWh. Det vil si såvidt høyere enn NVEs høyeste estimat for kjernekraft etter den siste kostnadsoppdateringen. Ifølge den svenske utredningen kan man imidlertid anta at kapitalkostnaden uten noen form for statlig støtte vil være på 8-13 prosent og muligens høyere6.

GEN-gruppen har gjort det klart at den selv ikke har mulighet til å finansiere utbyggingen. Uten mulighet til å finansiere prosjektet på markedsmessige betingelser, må derfor også den slovenske staten stille opp.

Den finansielle modellen er ikke utviklet enda. Ifølge GEN-gruppen vil man, dersom man tar høyde for den slovenske statens lånekapasitet, kunne oppnå en WACC på 2,32 prosent. Med utgangspunkt i en slik statlig subsidiert kapitalkostnad, konkluderer utredningen på denne måten:

Det endelige valget av finansieringsstruktur vil være faktoren som bestemmer den langsikte økonomien og konkurranseevnen i kraftmarkedet, så det er avgjørende at denne faktoren gis spesiell oppmerksomhet i de kommende stadiene. (...) Tar man utgangspunkt i en salgspris for elektrisitet på 0,86 kr.Valutakurs per 1. juli 2024. per kWh., som i hovedsak påvirker beregningene av netto nåverdi, ble det funnet at investeringen kan forsvares. Dette ble bekreftet gjennom internrenten, som da overstiger kapitalkostnaden (WACC).

Stikkord: kjernekraft, Slovenia


Kilder

1: GEN: JEK2 project, besøkt 21. oktober 2024
2: GEN: GEN-group, besøkt 21. oktober 2024
3: JEK2: Okvirna ekonomika projekta JEK2, besøkt 21. oktober 2024
4: EY: Independent Review of Economic Analysis Input Data of the JEK2 Project, besøkt 21. oktober 2024
5: JEK2: Mali modularni reaktorji, besøkt 21. oktober 2024
6: Finansdepartementet: Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft, besøkt 21. oktober 2024