Artikkel

Svenskene vil ha mer sol, vind og vann

14. juni 2024

SOM-instituttet ved Göteborgs universitet har over mange år kartlagt svenskenes holdninger til ulike energiteknologier. Undersøkelsen i 2023 ble nylig publisert1 og viser at det er bred støtte i Sverige til en økt satsing på sol-, vind- og vannkraft. Undersøkelsen viser, i likhet med andre svenske undersøkelser, at holdningene til kjernekraft i Sverige er polarisert.


Svar på spørsmål om lavutslippsteknologier.

Over tid har andelen som vil satser mer på solkraft vært vedvarende høy. Andelen som vil satser mer på vindkraft falt noe tilbake årene rundt 2010, men har sett en svak økning de siste årene. Det er ikke egne svaralternativer for vind på land og til havs. I et eget spørsmål om havvind, med litt annen spørsmålsformulering, svarer 69 prosent at det vil være en god idé å satse mer på dette, mens 9 prosent mener det er en dårlig idé. Tilsvarende tall i 2021 var hhv. 60 og 9 prosent. Støtten til økt satsing på kjernekraft gjorde et byks i 2021, men har falt noe tilbake etter toppen i 2022.


Som nevnt over er kjernekraft den teknologien som er mest polariserende. I tillegg til de som ønsker økt satsing, er det en stor andel som ønsker mindre satsing eller avvikling. Dette i motsetning til de fleste av de øvrige teknologiene.

Spørsmålet om kjernekraft polariserer langs flere akser. I følge undersøkelsen vil 53 prosent blant menn ha en økt satsing, men bare 20 prosent blant kvinner. Blant velgerne til partiene på venstresiden vil mellom 7 og 23 prosent ha en økt satsing. Blant velgerne til dagens blå regjeringspartier vil mellom 54 og 57 prosent øke satsingen. Blant Sverigedemokratenes velgere er støtten hele 71 prosent. Det er også større støtte til satsing på kjernekraft blant de som oppgir å ikke være interessert i miljøspørsmål (46 prosent) enn blant de som oppgir å være interessert (32 prosent). Alder og geografi ser ut til å ha mindre å si, mens høyinntektsgrupper er mer positive enn lavinntektsgrupper.

Over tid har andelen som har ønsket mindre satsing/avvikling vært i flertall i Sverige. De siste årene har det imidlertid vært et knapt flertall som har ønsket økt satsing på kjernekraft.


I tillegg er det en ganske stabil andel på rundt 25 prosent som det siste tiåret som har ønsket omlag samme satsing på kjernekraft. På begynnelsen av 2000-tallet utgjorde denne andelen rundt 35 prosent.


Stikkord: meningsmåling, Sverige, fornybar, kjernekraft


Kilder

1: Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999–2023, besøkt 14. juni 2024