Bakgrunn

Fremtiden: Et masket nett i Nordsjøen

Behovet for nett i havet

Rundt Nordsjøen er det store planer om utbygging av havvind1. Havvindparkene trenger nett for å transportere strømmen til land. Noen av havvindparkene vil ha mulighet til å bli koblet til flere forskjellige land. Det koster mer, men gir også større mulighet til å få strømmen dit den kan gjøre mest nytte for seg.

Se også

ENTSO-E har i en rapport (2024) beskrevet hvordan et nytt, masket nett i Nordsjøen kan se ut2:


Stiplede linjer til norsk havvind i figuren over skyldes at det mangler politiske vedtak i Norge om å knytte norsk havvind også til andre land, såkalte hybridkabler. De øvrige landene rundt Nordsjøen er imidlertid godt i gang:

  • I desember 2020 tok Danmark og Tyskland i bruk verdens første hybridkabel mellom havvindparkene Kriegers Flak i Danmark og Baltic 1 og 2 i Tyskland3.
  • I april 2023 annonserte britiske og nederlandske statsråder planene om å koble sammen havvind mellom de to landene4. I mars 2024 sendte britiske myndigheter sitt forslag til godkjennelse av Lionlink-søknaden på høring, mens Nautilus (til Beliga) ikke får grønt lys i denne omgang5.
  • I juni 2023 signerte dansk og tyske statsråder en mellomstatlig avtale om Energiø Bornholm. Avtalen formaliserer et pågående arbeid fra landenes nettselskaper om tilkobling til de to landene6.
  • Osteende-erklæringen inneholder en lang liste med lignende nettprosjekter som ulike land rundt Nordsjøen samarbeider om7.

Fordeler med et masket nett i Nordsjøen

ENTSO-E-rapporten lister opp en rekke fordeler forbundet med et masket nett med hybridkabler:

  • Transportere energien til etterspørsels-sentrene, som også vil kreve forsterkninger av nett på land.
  • Økt energisikkerheten fra offshore vind på grunn av økt nettverksredundans. Hvis en kobling/radial faller ut, kan energi sendes i en annen retning og dermed reduseres det potensielle energitapet/begrensningen.
  • Økt kapasitet/fleksibilitet mellom ulike land/synkrone områder ved å skape flere sammenkoblinger.
  • Forbinde områder med forskjellige vindprofiler, og dermed bringe mindre korrelert fornybar energi over lengre avstander.

Fordelene skal vurderes nærmere og kvantifiseres i kommende kost/nytte-analyser.


Kilder

1: Oostende-erklæringen, besøkt 29. februar 2024
2: TEN-E Offshore Priority Corridor: Northern Seas Offshore Grids, besøkt 29. februar 2024
3: 50herz, besøkt 29. februar 2024
4: TenneT, besøkt 29. februar 2024
5: Ofgem, besøkt 2. mars 2024
6: Energinet, besøkt 29. februar 2024
7: Oostende-erklæringen, besøkt 29. februar 2024