Artikkel
Kraftig vekst i energiforskningen
15. mai 2024
Etter noen år med fall i kjølvannet av gjeldskrisen, nådde bevilgningene til forskning og utvikling innen energiteknologier en bunn i 2016. Men siden har det bare gått oppover. Satsingen over offentlige budsjetter var 44 prosent høyere i 2023 enn i 2016. Det viser nylig oppdatert statistikk fra IEAs database1. Innsatsen er nå høyere enn i årene etter oljekrisen på 1970-tallet.
Hva forskes det på?
Forskning og utvikling innen fornybar energi nådde en topp på starten av 2000-tallet, men har siden blitt noe redusert.
Fossile energikilder har mottatt store beløp i hele perioden, men en klar nedgang er først synlig de siste ti årene.
Energieffektivisering har hatt en stabil vekst i nesten hele perioden siden 1974. Forskning og utvikling på energieffektivisering utgjorde i 2023 nesten en fjerdedel av den samlede innsatsen og har kommet opp på et veldig høyt nivå.
Kjernekraft, både fisjon og fusjon, har mottatt store beløp i hele perioden. Bare noen få unntaksår har det vært større bevilgninger til fornybar energi enn til kjernekraft. På 70- og 80-tallet var kjernekraft den teknologien det ble satset klart mest på over offentlige budsjetter.
Hydrogen og brenselsceller har sett en kraftig økt interesse de siste tre årene.
I dag går omlag 24 prosent av midlene til energieffektivisering, 6 prosent til fossil energi, 14 prosent til fornybar energi, 21 prosent til kjernekraft, 9 prosent til hydrogen, 8 prosent til energisystem- og lagringsteknologier og 16 prosent til forskning på tvers av teknologier (eller forskning som ikke lar seg kategorisere på de øvrige formålene).
Hva har penger over offentlige budsjetter gått til historisk?
Den klart største mottakeren av offentlige midler til forskning og utvikling de siste fem tiårene har vært kjernekraft. De første tiårene etter energikrisen mottok kjernekraft mer enn 60 prosent av midlene. Men selv i dag går det ca. 50 prosent mer til forskning og utvikling innen kjernekraft enn innen fornybar energi.
Stikkord: forskning, fornybar, kjernekraft, subsidier, fossil
Kilder
1: IEA: Energy Technology RD&D Budgets Data Explorer, besøkt 15. mai 2024