Artikkel
Tvil, håp og muligheter
14. april 2024
Det franske energiselskapet Engie fikk i mars gjennomført en spørreundersøkelse1 om energiomstillingen i ti store europeiske land. Her er noen av de viktigste funnene.
Folk ser muligheter med omstillingen
Det store flertallet mener energiomstillingen innebærer muligheter for jordkloden, for innovasjon, bedre helse og velvære, sysselsetting og vekst.
De største truslene ved omstillingen oppfattes å være mot økonomiske interesser. Folk er mest bekymret for egen kjøpekraft, men det er likevel flere som oppfatter omstillingen som en mulighet enn som en trussel for kjøpekraften.
Tvil om klimanøytralitet i 2050 er realistisk
Litt flere tror et mål om at Europa skal være klimanøytralt i 2050 er urealistisk enn at det er realistisk.
Tvil om realismen må imidlertid ikke tolkes som at folk vil sette bremsene på. Tvert imot. 45 prosent vil fortsatt dagens innsats og 44 prosent vil gå enda lenger. Bare 5 prosent vil stanse der vi er nå, og 6 prosent vil gå tilbake. Selv i Tyskland, hvor skepsisen er størst, vil fire av fem fortsette eller gå enda lenger.
De største hindringene nå
Tilgangen på kapital til investeringer og manglende innsats fra politikere oppfattes å være de største hindrene for energiomstillingen i dag.
Landenes regjeringer og store energiselskaper oppfattes som de mest legitime aktørene når det gjelder å fremme energiomstillingen. Organisasjoner og journalister kommer sist.
Energiformene som bygges mest ut oppfattes som de reneste
Det er først og fremst sol- og vindkraft som bygges ut i Europa i forbindelse med energiomstillingen. Disse teknologiene oppfattes også som de reneste alternativene.
Stikkord: meningsmåling
Kilder
1: Engie: Differing perceptions of the energy transition across European countries, besøkt 12. april 2024