En uke i energiomstillingen
Uke 42: Verden har kapasitet til raskere omstilling
IEA: Det er behov for og kapasitet til raskere økning av ren energi
Det internasjonale energibyrået (IEA) har publisert World Energy Outlook 2024, av mange omtalt som verdens viktigste rapport om energi. IEA skriver at ren energi nå dekker så godt som alt økt energiforbruk fremover, og videre vekst legger til rette for nedgang i bruken av fossil energi. De nærmeste årene vil det trolig være moderate priser og god energitilgang, men stor risiko knyttet til fossil energi på grunn av krig og konflikt. Tempoet i energiomstillingen kan og må øke for å unngå farlige temperaturøkninger på jorda1.
CO2-prisen i Norge stod stille i fjor
Et av de viktigste tiltakene i regjeringens klimapolitikk er en jevnt stigende kostnad for utslipp av klimagasser. I følge et notat fra SSB stod prisen likevel stille i fjor, fordi økningen i CO2-avgiften ble motvirket av tilsvarende reduksjoner i andre avgifter på de samme utslippene. Husholdningene betalte likevel 1,1 mrd. kr. (11,4 prosent) mindre i klimaavgifter i 2023 sammenlignet med året før. Det skyldes en kraftig nedgang i utslipp på grunn av overgang til elbiler2.
Frankrike klargjør arealer for storsatsing på flytende havvind
Etter omfattende kartlegging og høringer, har franske myndigheter identifiserte havområder for utbygging av vindkraft opptil 15 GW15 GW tilsvarer 38 prosent av Norges samlede installerte kapasitet i 2023 (energifaktanorge.no). de neste ti årene3. I følge Les Echos varsler den franske statsråder nå en "giga-utlysning" på 9,2 GW senest i starten av 2025. De prioriterte områdene for utlysningen innebærer i følge avisen at 60 prosent av kapasiteten, 5,2 GW, vil være flytende havvind4.
LandInfra fortsetter havvindsatsingen
Det svenske selskapet LandInfra Energy fortsetter sin satsing på havvind. Tre nye prosjekter, Baltic Edge, Slite och Sundsvall, skal nå inn i formell prosess med svenske myndigheter. Prosjektene er på til sammen 3 GW, og vil kunne produsere ca. 14 TWh tilsvarende 10 prosent av Sveriges forbruk i dag5.
Dongfang Electric har produsert 26 MW vindturbin
Kinesiske medier skriver at en 26 MW vindturbin har rullet ut av produksjonslinjen hos Dongfang Electric. Stadig større turbiner er et viktig bidrag til reduserte kostnader for havvind i fremtiden. 26 MW vil være et stort sprang fra de største turbinene som er montert så langt6.
Vannkraft mest ønsket av nordmenn, havvind nummer to
I et notat fra forskere ved Universitetet i Bergen publiseres resultatet av en ny spørreundersøkelse i Medborgerpanelet om hvilke måter å produsere kraft på nordmenn foretrekker. Hvis man summerer for-svarene og trekker fra mot-svarene har vannkraft suverent mest støtte blant nordmenn +89 prosent. Vindkraft til havs er klar nummer to med +43 prosent. Kjernekraft kommer på tredjeplass med +27 prosent. Vindkraft på land ender på -4 med såvidt flere motstandere enn tilhengere. Resultatene er i tråd med en rekke lignende spørreundersøkelser. Det ble ikke spurt om solkraft7.
Hellas vil ha mer vind, mindre sol fra Egypt
Balkan Green Energy News skriver at Hellas og Egypt har justert innretningen på sitt store GREGY-energisamarbeid. Planen var opprinnelig å bygge ut 9,5 GW solkraft i Egypt, og en 3,5 GW utvekslingskabel til Hellas. Stor og økende utbygging av solkraft også i Hellas har medført endringer i planene. Det er nå enighet om at 75 prosent av energien skal komme fra vindkraft, som det også er gode forutsetninger for i Egypt. Vindkraft vil supplere gresk solkraft på en bedre måte8.
Amerikansk høyesterett avviser midlertidig oppheving av klimareguleringer
Med 7 mot 1 stemme har U.S. Supreme Court avslått å midlertidig oppheve Environment Protection Agencys (EPA) regulering av klimagassutslipp fra kraftverk. To av dommerne uttrykte sympati med saksøkerne. Reguleringen blir dermed stående i påvente av rettsprosesser på lavere nivå. Retten opphevet nylig EPAs miljøregler på et annet område i påvente av at pågående rettsprosesser. SCOTUSblog har en god gjennomgang av saken9.
Betydelig bedring for norsk effektbalanse
NVE har publisert rapporten Norsk og nordisk effektbalanse mot 2035. Rapporten kartlegger om kraftsystemet har kapasitet til å yte nødvendig effekt når forbruket er på det høyeste. Utviklingen i forventet effektbalanse har blitt mindre negativ de siste to årene. På grunn av innretningen av kraftmarkedet er det særlig lønnsomt for kraftselskapene med utbygginger som gir økt effekt. Nå ser NVE at slike prosjekter er under planlegging og de vil bli prioritert i søknadsbehandlingen. For resten av Norden ser det verre ut10.
Stor satsing på forbruksfleksibilitet i Frankrike
Den franske nettoperatøren RTE har gått sammen med en rekke aktører i en stor satsing på forbruksfleksibilitet, et tiltak som også er et bidrag til bedret effektbalanse. Potensialet er stort både innen bygningssektoren og blant husholdninger i følge franske myndigheter. Smart oppvarming, lading av elbiler og varmtvannstanker er blant de viktigste tiltakene for å flytte forbruk til tidspunkt hvor det er mindre etterspørsel ellers. Forbruksfleksibilitet vil ifølge RTE gi lavere kostnader for forbrukerne og mindre utslipp av klimagasser11.
Prisene for solkraft i Europa har stabilisert seg
Solar Power Portal skriver at de jevnt fallende prisene som solkraftutbyggere oppnår i kraftkjøpsavtaler (PPA) er på vei til å stabilisere seg. Prisene har falt mange måneder på rad. Kilde for opplysningene er LevelTen Energy. Plácido Ostos, leder for selskapets europeiske analysevirksomhet, uttaler: "Jeg er sikker på at - ikke det at vi ikke kommer til å se negative priser og kannibalisering - men dette kommer ikke til å være så dramatisk som det mange mennesker ønsker å tro.12"
Japans eldste solkraftanlegg vedlikeholdes for 50 års drift
PV Magazine skriver at Girasol Energy har vedlikeholdt Japans eldste solkraftanlegg bygget for 31 år siden. Selskapet sier at målrettet vedlikehold og skifte av enkeltkomponenter, fremfor utskifting av alle panelene, kan være en enkel løsning for å holde solkraftverk lønnsomme når støtteperioden har utløpt. Prosjektet er det første hvor målet er å holde anlegget i lønnsom drift i 50 år13.
Store solkraftsatsinger i Serbia og Ungarn
PV Magazine skriver at antallet husstander i Ungarn med solkraftanlegg vil øke med 25 000 til 300 000. Økningen kommer som følge av et program som gir støtte til montering av solceller og energilagring14. Samme kilde skriver at serbiske myndigheter har inngått kontrakt med et konsortium som skal bygge ut 1 GW solkraft og 200 MW batterilager15.
Bulgarsk madrassfabrikk skal drives kun på solkraft og batterier
Balkan Green Energy News skriver at madrassfabrikken TED i Bulgaria utvider sitt solkraftanlegg og installerer batterilagring for å bli helt selvforsynt med strøm. BGEN skriver at Bulgarias energiomstilling hviler tungt på batteriteknologi og energilagring. En bølge av batteriprosjekter er på vei i landet16.
Gold Fields skal drive isolert gullgruve med 70 prosent fornybar energi
Pacific Energy har inngått kontrakt med gruvegiganten Gold Fields for utbygging av 35 MW solkraft. Solkraftverket inngår i St Ives Renewables Project, som også inkluderer et vindkraftverk. Utbyggingen skal halvere utslippene fra gruvedriften innen 203017.
Sol, vind og batterier i Midwest
Utility Dive skriver at Xcel Energy har inngått en avtale med Minnesota Public Utilities Commission om utviklingen av kraftsystemet frem til 2030. Utslippene av klimagasser skal reduseres 80-88 prosent sammenlignet med 2005. Planen har noe mindre solkraft enn tidligere, og to gasskraftverk er kuttet til ett som også kan drives med hydrogen. Xcel Energy skal etter planen bygge ut 3,2 GW vindkraft, 0,6 GW batterilagring og 0,4 GW solkraft. Dagens to kjernekraftverk videreføres18.
Sol, vind, batterier, gass og kanskje SMR i Southeast
Utility Dive skriver at Dominion Energy har sendt inn sin plan for utvikling i kraftsystemet i Virginia og North Carolina. I møte med kraftig forbruksvekst, har selskapet en "mer av alt"-tilnærming. Dominion planlegger 3,4 GW ny havvind i tillegg til 2,6 GW som allerede er under utvikling. Det skal bygges ut 12 GW ny solkraft og 4,5 GW ny batterilagring. Eksisterende kjernekraftverk videreføres19. I tillegg kommer 5,9 GW ny gasskraft som reserve-/topplast. Disse skal være dual-fuel og klare for hydrogeninnblanding. Gasskraftverkene skal "bridge the gap" til langtidslagring, SMR eller andre teknologier er klare, men har blitt møtt med kritikk. 1,3 GW SMR fra 2035 til 2040 ligger inne i planen, men skal utredes nærmere (disse SMRene var også omtalt av Amazon denne uken). Dominion skriver at kostnaden for strøm fra SMRene vil være på 1,80 kr.Valutakurs per 1. januar 2025. per kWh. og en byggekostnad på 126 887 kr.Valutakurs per 1. januar 2025. per kW20.
Inkia Energy sikter mot 1 GW fornybar i Peru
Enerdata skriver at energiselskapet Inkia Energy har fått tillatelse til å ekspandere sitt vindkraftverk under utbygging til 388 MW. Kraftverket skal levere kraft fra andre halvår 2025 og er del av en samlet utbygging på 1 GW. To vindkraftverk på til sammen 600 MW er også under planlegging21.
Bloomberg: India blir endelig en stormakt for ren energi
India har kommet ut av år med politisk kaos, og betydningen for verdens karbonavtrykk kan bli betydelig. Det skriver David Fickling i Bloomberg News. Bare i 2024 ligger landet an til å bygge ut 34 GW34 GW tilsvarer 86 prosent av Norges samlede installerte kapasitet i 2023 (energifaktanorge.no). ren energi, en årlig utbygging som ventes nesten doblet i 203022. I en annen artikkel skriver Bloomberg News at det indiske energidepartementet har lagt frem en plan for å investere 1 241 mrd. kr.Valutakurs per 1. januar 2025. i kraftnettet. Det skal legge til rette for økt kraftproduksjon, blant annet 500 GW500 GW tilsvarer 13 ganger Norges samlede installerte kapasitet i 2023 (energifaktanorge.no). fornybar energi23.
Financial Times: Fornybar energi vokser raskere i det globale sør enn i nord
Financial Times skriver, på bakgrunn av tall fra RMI, at fornybar energi er i ferd med å ta av i mange utviklingsland. Fallende kostnader etter at rike land har finansiert de første dyre prosjektene bidrar til veksten. Mange av landene ligger også gunstig til for solkraft. I tillegg har de mindre fossil infrastruktur, og liten eller ingen fossillobby24.
Ramaphosa varsler elbilsubsidier
Den sørafrikanske presidenten Cyril Ramaphosa har varslet at myndighetene arbeider med innføring av støtte til forbrukere som kjøper elbil. Formålet er både å redusere utslipp og å sikre at Sør-Afrika ikke hektes av utviklingen av de grønne verdikjedene. Det skriver Engineering News25.
To batterilagringsprosjekter starter opp i Sør-Afrika
Sør-Afrika har tildelt kontrakt til to lagringsprosjekter med til sammen 180 MW effekt. Lagringskapasiteten vil tilsvare fire timer. To konsortier fikk hver sin kontrakt. Det ene ledes av franske EDF og det andre av norske Scatec, ifølge Engineering News26.
Toyo skal bygge solcellefabrikk i Etiopia
Den japanske solcelleprodusenten Toyo Solar planlegger bygging av en 2 GW/år solcellefabrikk i Etiopia. Landet er ikke omfattet ny amerikansk importtoll og energimiksen er i hovedsak fornybar. Solcellene skal produseres fra utgangen av første kvartal 2025 og monteres til moduler på Toyos fabrikk i USA. Det skriver PV Tech27.
Første batteri settes i drift i Colombia
De kommende ukene setter Celsia i drift et jernfosfatbatteri (LFP) i strømnettet. Med 2 MWh er det ikke et stort batteri, men det er Colombias første av sitt slag. Batteriet skal lagre overflødig strøm fra solkraft og levere til nettet samt en lokal bedrift28.
Planlegger ny batterirekord i Australia
Renew Economy skriver at Neoen Australia har utviklet planer for det som ligger an til å bli Australias største batteri hvis det bygges om planlagt. Med sine 3 600 MWh vil batteriet lagre åtte ganger mer strøm enn det største batteriet som er i drift i dag. Større batterier er imidlertid under planlegging og utbygging. Effekten på Neoens batteri vil være 900 MW og lagringstiden fire timer29.
Tyskland: Stor interesse for innovativ solutlysning
Tyske Bundesnetzagentur (BNA) har tildelt 587 MW i en auksjon for fornybar kraft med energilagring. Det kom inn bud på mer enn tre ganger det utlyste volumet. Alle bud som fikk tilslag var solkraftverk, ingen av de få budene med vindkraft vant frem. Gjennomsnittlig pris var på 0,84 kr.Valutakurs per 1. januar 2025. per kWh., betydelig lavere enn både støttetaket og resultatet av forrige innovative utlysning30.
Kraftig konkurranse om ny batteriteknologi
Det pågår en intens konkurranse mellom bil-, batteri-, og energilagerprodusenter om å utvikle ny batteriteknologi. Konkurransen står om lavere kostnader, bedre ytelse og mindre bruk av kostbare eller sjeldne materialer. BloombergNEF forventer en rekke ulike selskaper vil introdusere nye batterigjennombrudd i markedet i det inneværende tiåret31.
Lyten med planer om verdens første gigafabrikk for litium-svovel batterier
Reuters skriver at Silicon Valley-bedriften Lyten har annonsert planer om investeringer på over 11 mrd. kr.Valutakurs per 1. januar 2025. i en ny batterifabrikk. Planen er å realisere verdens største gigafabrikk for litium-svovel batterier i Reno, Nevada32.
MAN leverte første ellastebil
100 år etter at MAN lanserte sin første diesellastebil, har selskapet nå levert sin aller første ellastebil. Det skjedde ved fabrikken i Leipzig. Kunden er DRÄXLMAIER, som skal lade lastebilen med fornybar energi og bruke den til å levere batterier til nye Porsche Macan elbiler33.
12 EU-land ber EU-kommisjonen støtte utvekslingskabler for lavere strømpriser
Energiministre fra 12 EU-land oppfordrer kommisjonen til å få mer fart på byggingen av utvekslingskabler mellom EU-medlemmene. Kraftutveksling og mer samarbeid mellom landene er nøkkelen til reduserte strømpriser, energiomstilling, bedre fungerende energimarkeder, løse opp i nettkøer og øke farten på avkarboniseringen, skriver landene34.
Weifang sertifisert som Kinas første nullutslippshavn
China Daily skriver at Weifang havn har blitt Kinas første havn uten utslipp av CO2. Havnen drives av sol- og vindkraft og energilagring. Kjøretøy er elektriske eller drevet med hydrogen35.
Minesto bygger tidevannskraft ved Færøyene
Det svenske firmaet Minsto utvikler "drager" under vann som skal utnytte tidevannsstrømmer for kraftproduksjon. Deres første prosjekt, Hestfjord Dragon Farm ved Færøyene, skal etter planen produsere 10 MW elektrisitet i første fase. Den foreslåtte utbyggingen er på 200 MW36.
Lhyfe starter bygging av fabrikk for grønt hydrogen i Frankrike
Det franske selskapet Lhyfe har offisielt startet konstruksjonen av sin fabrikk for grønt hydrogen i Le Cheylas, ikke langt fra Grenoble. Fabrikken bygges på en tidligere industritomt og får dobbelt så stor kapasitet som opprinnelig planlagt. Anlegget skal levere opptil 4 tonn grønt hydrogen per dag med en elektrolysekapasitet på 10 MW. Etter planen skal produksjonen starte i begynnelsen av 202637.
Amerikanske myndigheter godkjenner stort prosjekt for geotermisk energi
U.S. Bureau of Land Management (BLM) har godkjent Fervo Cape Geothermal Power Project i Utah. Prosjektet er på hele 2 GW2 GW tilsvarer 5,0 prosent av Norges samlede installerte kapasitet i 2023 (energifaktanorge.no). elektrisitet fullt utbygget. Det foreslås også regler som vil gjøre det mye enklere å bytte ut geotermisk energi38.
Tyskland setter ned nettleien i områder med mye sol- og vindkraft
Bundesnetzagentur har annonsert at nettleien fra 2025 settes vesentlig ned i områder sterk vekst innen sol- og vindkraft. Endringen innebærer at merkostnader i nettet på grunn av utbyggingen fordeles på alle strømkunder39.
Varmere vann ga eksplosjon av lakselus i Nord-Norge
På grunn av kaldere vann har oppdrettsnæringen i Nord-Norge vært skånet for samme utfordringer med lakselus som sørpå. Men i høst utløste en marin hetebølge en eksplosjon av lakselus. Slike hetebølger vil komme oftere fremover og klimaendringene kommer raskest i nord, skriver Energi og Klima40.
Vannkriser kan true åtte prosent av BNP i høyinntektsland
Bloomberg News omtaler en ny rapport fra Global Commission on the Economics of Water (GCEW). I følge rapporten kan vannmangel, endrede nedbørsmønstre og overforbruk av grunnvann få store økonomiske konsekvenser. Åtte prosent av BNP i høyinntektsland og 15 prosent i fattige land kan være truet. Subsidier som oppmuntrer til overforbruk er en viktig årsak, i tillegg til avskoging og klimaendringer, ifølge rapporten41.
Algerie må bruke milliarder på avsalting av vann
Klimaendringer fører til mindre regn og vannmangel i Algerie. Bloomberg News skriver at landet allerede har Afrikas største kapasitet av for avsalting, men at det ikke lenger er tilstrekkelig. Myndighetene planlegger å øke dagens kapasitet på 2,2 millioner kubikkmeter vann per dag med 160 prosent innen 2030. Kostnaden er beregnet til 61 mrd. kr.Valutakurs per 1. januar 2025.42
Namibia trenger milliarder for å sikre vanntilgang
Bloomberg News skriver at det er økt press på vannressursene i Namibia. I følge landets vannminister trengs det investeringer på 16 mrd. kr.Valutakurs per 1. januar 2025. for å sikre vanntilgangen. Driftskostnadene vil også øke43. Sør-Afrikas største byer trues også av akutt vannmangel med fallende nivå på grunnvannet og temperaturer godt over 30 grader44.
Trær og land tok opp nesten ikke noe CO2 i 2023
The Guardian skriver at skog, planter og jord knapt absorberte noe CO2 i 2023, ifølge foreløpige konklusjoner fra forskere. Det har vært ventet at opptaket ville falle, både i havet og på land, både i havet og på land. Men ikke at det skulle skje så fort. Et land som Finland har sett opptaket falle så mye at utslippene samlet sett er omlag uendret selv om industrien har kuttet 43 prosent av sine utslipp. Effekten er så langt regional, og ikke observert i USA eller Kina45.
Globale forsikringsselskaper med kraftig økt innsats for klimatiltak
Financial Times skriver at nesten alle globale forsikringsselskaper nå har minst ett klimamål i sine investeringsplaner. Det er en skarp endring fra to år tilbake hvor bare to prosent hadde reelle forpliktelser. De kartlagte forsikringsselskapene forvalter 307 344 mrd. kr.Valutakurs per 1. januar 2025. Selv i Nord-Amerika, hvor ESG har hatt store tilbakeslag, har to tredjedeler større klimaengasjement nå enn i fjor. Forsikrede tap på grunn av naturkatastrofer har oversteget nå 1 138 mrd. kr.Valutakurs per 1. januar 2025. globalt fire år på rad46.
Kilder
1: World Energy Outlook 2024, besøkt 19. oktober 2024
2: SSB: Prisen på utslipp omtrent uendret i 2023, besøkt 19. oktober 2024
3: Gouvernement: Présentation de Principales Orientations de la Planification Maritime, besøkt 19. oktober 2024
4: Echos: Eolien en mer : le gouvernement valide son plan mais éloigne les turbines toujours plus au large, besøkt 19. oktober 2024
5: LandInfra: Landinfra fortsätter satsning på havsbaserad vindkraft – inleder samrådsprocessen för ytterligare tre projekt i Sverige, besøkt 19. oktober 2024
6: GLOBALink: 26MW offshore wind turbine rolls off production line in SE China's Fujian, besøkt 19. oktober 2024
7: UiB: Hva mener folk i Norge om kjernekraft?, besøkt 19. oktober 2024
8: BGEN: Greece, Egypt to lean on wind power in GREGY subsea interconnection project, besøkt 19. oktober 2024
9: SCOTUSblog: Supreme Court allows EPA emissions rule to stand while litigation continues, besøkt 19. oktober 2024
10: NVE: Norsk og nordisk effektbalanse mot 2035, besøkt 20. oktober 2024
11: RTE: Optimiser nos consommations d’électricité : les acteurs français de la flexibilité passent à l’action, besøkt 19. oktober 2024
12: SPP: Solar PPA prices stable after extended European decline, besøkt 19. oktober 2024
13: PVM: Japan’s oldest PV system gets refurbished, besøkt 19. oktober 2024
14: PVM: Hungary expected to surpass 300,000 residential solar installations, besøkt 19. oktober 2024
15: PVM: Serbia signs deal for 1 GW of solar, 200 MW of battery storage, besøkt 19. oktober 2024
16: BGEN: Bulgarian mattress factory covers its consumption 100% with solar, batteries, besøkt 19. oktober 2024
17: Pacific Energy signs deal to deliver biggest solar farm yet for Gold Fields’ St Ives, besøkt 19. oktober 2024
18: UD: Xcel reaches agreement to add 4.2 GW clean energy in Upper Midwest, besøkt 14. oktober 2024
19: UD: Dominion unveils plans to add 21 GW of clean energy, 5.9 GW of gas generation by 2039, besøkt 19. oktober 2024
20: Dominion: 2024 Integrated Resource Plan, besøkt 19. oktober 2024
21: Enerdata: Inkia Energy advances in 1 GW solar power hub project in Peru, besøkt 19. oktober 2024
22: BN: India Is Finally Becoming a Clean Energy Superpower, besøkt 19. oktober 2024
23: BN: India Unveils $109 Billion Transmission Plan for Green Power, besøkt 19. oktober 2024
24: FT: ‘It’s boom time’: Renewable growth is faster in the global south than in rich countries, besøkt 19. oktober 2024
25: EN: Consumers to be subsidised to buy electric vehicles – President Ramaphosa, besøkt 19. oktober 2024
26: EN: First two private utility-scale battery projects reach commercial close, besøkt 19. oktober 2024
27: PVT: Toyo to build 2GW cell plant in Ethiopia, besøkt 19. oktober 2024
28: Celsia: Celsia innova al poner en operación el primer sistema de baterías conectado a una granja de energía solar, besøkt 14. oktober 2024
29: RE: Plans advanced for Australia’s largest battery, with eight times more storage than current biggest, besøkt 14. oktober 2024
30: BNA: Results of the innovation auction and biomethane installation auction that closed for bids on 1 September 2024, besøkt 19. oktober 2024
31: BNEF: New Lithium Battery Technology Set to Disrupt Storage Market, besøkt 19. oktober 2024
32: Reuters: US startup Lyten to invest over $1 bln in Nevada lithium-sulfur battery factory, besøkt 19. oktober 2024
33: MAN: Milestone in Leipzig, besøkt 19. oktober 2024
34: Lusa: Portugal: State calls for EU to back interconnections, lower energy prices, besøkt 19. oktober 2024
35: CD: Weifang Port certified as China's first zero-carbon emission port, besøkt 19. oktober 2024
36: Minesto: First-of-a-kind tidal dragon farm in the Faroe Islands moves forward, besøkt 19. oktober 2024
37: Lhyfe: In Le Cheylas, Lhyfe is today laying the foundation stone of its largest green hydrogen production site in France, kick-starting large-scale production in the Auvergne-Rhône-Alpes region, besøkt 19. oktober 2024
38: BLM: Biden-Harris Administration takes major steps to accelerate clean energy geothermal development on public lands, besøkt 19. oktober 2024
39: BNA: From 2025 lower network tariffs in regions with high renewable electricity generation, besøkt 19. oktober 2024
40: EK: Epidemi av lakselus i Nord-Norge, besøkt 19. oktober 2024
41: BN: Water Crisis Endangers 8% of GDP in High-Income Countries, Report Warns, besøkt 19. oktober 2024
42: BN: Drought-Hit Algeria Has $5.4 Billion Plan to Make Drinking Water From Sea, besøkt 14. oktober 2024
43: BN: Namibia Says It Needs Up to $1.4 Billion for Water Security, besøkt 19. oktober 2024
44: BN: Taps May Soon Run Dry in South African Cities Housing 12 Million, besøkt 19. oktober 2024
45: Guardian: Trees and land absorbed almost no CO2 last year. Is nature’s carbon sink failing?, besøkt 14. oktober 2024
46: FT: Insurers embrace climate change investments as catastrophe costs mount, besøkt 19. oktober 2024