En uke i energiomstillingen

Uke 32: Nye tyske boliger med varmepumper, ikke gass

Snart slutt på gassvarme i nye tyske boliger

På knappe 20 år har andelen nye boliger i Tyskland med gassvarme falt fra 74 prosent til 5 prosent. Andelen med varmepumpe-oppvarming har i samme periode økt fra 5 prosent til 63 prosent. Det skriver AG Energiebilanzen i rapporten Energieverbrauch in Deutschland1.


Sol+lagring billigere enn fossil i Tyskland

En ny studie fra Fraunhofer ISE viser at solkraft med lagring nesten alltid er billigere enn strøm fra konvensjonelle kraftverk i Tyskland. Kostnadene for fornybar energi forventes å fortsette å falle til 2045. Fleksibel kraft vil være dyrere. Noe kan dekkes av biogass og biomasse, hvor ikke alt er like dyrt. Den dyreste produksjonen vil bli brukt minst mulig, trolig 1000-2000 timer årlig i 2045 i følge instituttet2.


Kinesiske turbiner for flytende havvind skal bygges i Italia

Italienske Renexia, som utvikler Med Wind-prosjektet for flytende havvind utenfor Sicilia, har valgt turbiner fra kinesiske Mingyang Smart Energy. Selskapene har inngått en avtale, hvor også italienske myndigheter deltar, hvor det tas sikte på etablering av en ny virksomhet i Italia som skal produsere det meste av komponentene til turbinene3. I følge offshoreWind.biz legges det opp til store turbiner på 18,8 MW. Det muliggjøre færre turbiner og lavere kostnader. De første skal etter planen leveres første halvår 2026, og utgjør første av fire byggetrinn av den flytende havvindparken på totalt 2,8 GW2,8 GW tilsvarer 7,1 prosent av Norges samlede installerte kapasitet i 2023 (energifaktanorge.no).4.

Taiwan tildeler kontrakter for 2,7 GW havvind

Copenhagen Infrastructure Partners kom med, men ikke Ørsted, da Taiwan tildelte 2,7 GW2,7 GW tilsvarer 6,8 prosent av Norges samlede installerte kapasitet i 2023 (energifaktanorge.no). i en ny anbudsrunde for havvind, skriver offshoreWind.biz5. Ifølge EnergyWatch mottar ingen av vinnerne subsidier, men konkurrerte om høyest andel lokale leverandører6.

Norwind Offshore bestiller nytt skip fra Vard

Det norske selskapet Norwind Offshore har bestilt et nytt skip fra Vard for levering i andre kvartal 2027. I sin pressemelding skriver selskapet at de sammen med Vard har utviklet en ny fartøyklasse, Energy Construction Vessel (ECV), særlig tilpasset behovene innen utbygging av havvind7.

Biden-administrasjonen med ny støtte til nettutbygging

U.S. Departement of Energy har tildelt 25 mrd. kr.Valutakurs per 1. januar 2025. til investeringer i nettinfrastruktur. Midlene skal gå til prosjekter i 18 stater og bidra til å ruste strømnettet for mer ekstremvær, redusere kostnader for forbrukerne, utløse mer kapasitet i nettet og møte den økte etterspørselen fra datasentre. Tildelingen vil utløse 114 mrd. kr.Valutakurs per 1. januar 2025. i samlede investeringer og også tilrettelegge for tilkobling av 4,8 GW4,8 GW tilsvarer 12 prosent av Norges samlede installerte kapasitet i 2023 (energifaktanorge.no). havvind.8 Ett av prosjektene som støttes, Power Up New England, inkluderer et innovativt 100-timers batterilager9.

Modo Energy forventer opptil 18 GW batterikapasitet i Texas i 2025

Byggingen av store batterier som lagrer overskudd av fornybar kraft fortsetter i økende tempo i blant annet Texas. Modo Energy forventer i en ny analyse at kapasiteten vil vokse fra dagens 5,3 GW til mellom 12 og 18 GW18 GW tilsvarer 45 prosent av Norges samlede installerte kapasitet i 2023 (energifaktanorge.no). innen utgangen av 2025, det vil si om bare halvannet år10.


Pew: Flertall av amerikanere støtter mer kjernekraft

56 prosent av amerikanere støtter bygging av mer kjernekraft i USA. Det er om lag samme nivå som i fjor, men en økning på 13 prosentpoeng siden 2016. 78 prosent støtter bygging av mer solkraft og 72 prosent støtter bygging av mer vindkraft. Det viser en undersøkelse tatt opp av Pew Research Center. Støtten til sol og vind har falt blant republikanske velgere de senere årene. Blant yngre republikanere er imidlertid støtten til fornybar kraft høyere enn støtten til kjernekraft. I motsetning til i flere europeiske land, er kjernekraft den minst polariserende teknologien i USA11.


Rekordeksport og negative strømpriser i Frankrike

Den franske transmisjonsoperatøren, RTE, skriver i sin halvårsrapport12 at elektrisitetsproduksjonen er normalisert etter kriseårene 2020-2022. Opptil halvparten av franske kjernekraftverk var ute av drift på grunn av tekniske problemer under strømpriskrisen. På samme tid var det også tørke og lite vannkraft. Siden har flere kjernekraftverk kommet i drift og fornybar energi har økt jevnt. Fossil elektrisitet var på laveste nivå siden 1950-tallet i første halvår. Sammen med lavt forbruk ga dette rekordeksport. Frankrike har betydelig utvekslingskapasitet med utlandet for å bidra til å balansere kjernekraften. Frankrike er ett av få land som i tillegg justerer kjernekraftproduksjonen for å følge forbruket og balansere nettet. Selv om kapasiteten til fleksibel drift av kjernekraften ifølge RTE ble utnyttet til det fulle denne våren, opplevde Frankrike flere timer med negative priser enn Tyskland. RTE varsler derfor fornyet innsats for økt forbruksfleksibilitet og energilagring fremover. I tillegg vil de bort fra kontrakter innen fornybar som innebærer full produksjon hele tiden.


Kina overhaler elektrisitetssystemet

Kinesiske myndigheter har publisert nok et initiativ som skal bane vei for mer fornybar energi og lavere utslipp av klimagasser. Denne gangen er det en handlingsplan for å akselerere byggingen av et "nytt elektrisitetssystem". Handlingsplanen omhandler områder som nettutbygging, transmisjonsnett, smarte nettløsninger, vehicle-2-grid (V2G), ladeinfrastruktur og forbruksfleksibilitet. I tillegg omtales utslippskutt fra kullkraftverk. I nettsaken fra kinesiske myndigheter fremkommer det et mål om å bygge 455 GW455 GW tilsvarer 11 ganger Norges samlede installerte kapasitet i 2023 (energifaktanorge.no). ny sol- og vindkraft i ørkenområder innen 203013. Samtidig skriver CarbonBrief at utslippene av klimagasser sank i Kina i andre kvartal14. I sitt daglige nyhetsbrev om energi skriver Bloomberg om noe av bakgrunnen for de mange kinesiske klimainitiativene den siste tiden15.


Britiske energiselskaper vil tilbake i EUs karbonmarked

Bloomberg skriver at britiske og utenlandske energiselskaper som opererer i Storbritannia, blant dem Equinor, ønsker seg tilbake i EUs felles karbonmarked. Etter Brexit dannet Storbritannia sitt eget karbonmarked, hvor prisen er to tredeler av den europeiske. Et felles karbonmarked kan forenkle handel og redusere kostnader på begge sider av kanalen, argumenterer selskapene. Når EU snart innfører sin mekanisme for å justere karbonpris på grensen (CBAM), vil import til EU måtte løse europeiske karbonkvoter tilsvarende differansen mellom karbonprisen i produsentlandet og i EU16. Det pågår også prosesser for å knytte Storbritannia tettere til det felles europeiske kraftmarkedet igjen.

Klimaendringer rammer britisk matsikkerhet

The Indepentent omtaler en analyse fra Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU) om hvordan klimaendringene påvirker mat i Storbritannia. Mange bønders avlinger har regnet bort. Samtidig blir import dyrere på grunn av hete og reduserte avlinger i landene rundt Middelhavet. Ifølge ECIU har britiske forbrukere i gjennomsnitt sett matregningen øke med 5 131 kr.Valutakurs per 1. januar 2025. de to siste årene på grunn klimarelatert ekstremvær17.

BloombergNEF: Salget av elbiler vil fortsette å øke

I sin rapport Electric Vehicle Outlook 202418 skriver BloombergNEF at elbilmarkedene i verden ikke beveger seg i samme retning og like fort. Globalt fortsetter veksten, selv om økningen har bremset opp i noen land. Elbiler er ikke lenger forbeholdt rike land. Thailand, India, Tyrkia, Brasil og andre land ser rekordsalg av rimelige elbiler. Importtoll på kinesiske elbiler kan bremse veksten på kort sikt. Styresmakter anbefales å holde det langsiktige målet i sikte. Elbiler forblir den mest kostnadseffektive og kommersielt levedyktige måten å dekarbonisere transport på. Trenden med stadig bedre teknologi og lavere kostnader vil fortsette.


Adani-gruppen skal økte til 10 GW solcelle-produksjon årlig

Det store indiske industrikonglomeratet Adani-gruppen ønsker å erstatte import fra Kina med indisk produksjon. Bloomberg skriver at selskapet vil øke sin produksjon av solceller i India med 150 prosent, til 10 GW10 GW tilsvarer 25 prosent av Norges samlede installerte kapasitet i 2023 (energifaktanorge.no). årlig. Adani-gruppen har planer om å investere 1 138 mrd. kr.Valutakurs per 1. januar 2025. i fornybar energi i India de neste ti årene19.

Deler ut solceller til 200 000 husstander

Myndighetene i Sind-provinsen i Pakistan, sammen med Verdensbanken, skal dele ut solcellerpaneler til 200 000 husstander. Det skriver Pakistan Today. I tillegg skal alle offentlige bygg og eiendommer gå over til solkraft20.

Kraftmarked med marginalprising kan fungere med høy andel fornybar

En ny studie (preprint) har sett nærmere på utfordringen med en høy andel fornybar energi i dagens kraftmarkedsdesign. Produsentene byr her inn den variable driftskostnaden (ofte om lag lik brenselkostnaden), som for fornybar er rundt null. Studien viser at dersom kortsiktig priselastisitet, som reflekterer dagens nivå for forbruksfleksibilitet, så blir problemene signifikant redusert. I en modell med sol, vind, batterier og hydrogenbasert lagring reduseres antallet timer med nullpris fra 90 med ingen elastisitet til rundt 30 prosent. Konklusjonen er at dagens markedsdesign fortsatt kan fungere i fremtiden21.

Eco Wave Power bygger bølgekraft i Portugal

Svenskisraelske Eco Wave Power har satt i gang byggingen av det de håper skal bli verdens første kommersielle bølgekraftverk. I første omgang vil kapasiteten være 1 MW, men vil senere utvides til 20 MW dersom definerte kriterier i prosjektet nås22. Selskapet skriver på sine nettsider at LCOELevelized cost of electricity. Gjennomsnittlig kostnad for å produsere elektrisitet over anleggets levetid. for strøm fra selskapets teknologi forventes å være rundt 0,50 kr.Valutakurs per 1. januar 2025. per kWh.

BP og Iberdrola tar investeringsbeslutning for første fase i hydrogenprosjekt

EnergyWatch: British Petroleum (BP) og Iberdrola har fattet investeringsbeslutning for første fase av sitt spanske hydrogenprosjekt Hyval. Første fase er på 25 MW elektrolysekapasitet. Grønt hydrogen som produseres skal brukes blant annet i BPs raffinerier og i biodrivstoff til fly. Fullt utbygget vil prosjektet nå 2 GW i 203023.


Kilder

1: AGEB: Energieverbrauch in Deutschland, besøkt 6. august 2024
2: Fraunhofer: Photovoltaik mit Batteriespeicher günstiger als konventionelle Kraftwerke, besøkt 7. august 2024
3: Renexia: Nasce la filiere nazionale per l'eolio offshore galleggiante: Siglata l'intesa tra mimit, renexia e mingyang, besøkt 9. august 2024
4: OWB: Mingyang Enters Deal with Renexia, Italian Gov’t to Set Up Shop in Italy; 18.8 MW Offshore Wind Turbines Planned for Large-Scale Mediterranean Project, besøkt 9. august 2024
5: OFB: Taiwan Allocates 2.7 GW of Capacity to Five Offshore Wind Projects, Ørsted Not on List, besøkt 9. august 2024
6: EW: CIP wins in Taiwan while Ørsted suffers defeat, besøkt 9. august 2024
7: NO: Signing of contract for a new Energy Construction Vessel, besøkt 8. august 2024
8: DoE: Biden-Harris Administration Invests $2.2 Billion in the Nation's Grid to Protect Against Extreme Weather, Lower Costs, and Prepare For Growing Demand, besøkt 6. august 2024
9: MG: Massachusetts, New England States Selected to Receive $389 Million in Federal Funding for Transformational Transmission and Energy Storage Infrastructure, besøkt 7. august 2024
10: Modo: Battery energy storage buildout: 18 GW in ERCOT by the end of 2025?, besøkt 9. august 2024
11: Pew: Majority of Americans support more nuclear power in the country, besøkt 8. august 2024
12: RTE: Bilan du fonctionnement du système électrique, besøkt 6. august 2024
13: Xinhua: China to overhaul electricity system for green growth, energy security, besøkt 7. august 2024
14: CB: Analysis: China’s CO2 falls 1% in Q2 2024 in first quarterly drop since Covid-19, besøkt 8. august 2024
15: BN: China's Policy Pendulum Swings Back Toward Climate, besøkt 8. august 2024
16: BN: UK Energy Industry Pushes to Link With Europe’s Carbon Market, besøkt 6. august 2024
17: Independent: UK food security hit by climate impacts at home and abroad, analysis warns, besøkt 9. august 2024
18: BNEF: Electric Vehicle Outlook 2024, besøkt 6. august 2024
19: BN: Adanis to Hike Solar Panel Output by 150% to Cut China Reliance, besøkt 7. august 2024
20: PT: Sindh govt to distribute solar panels to 200,000 households, besøkt 7. august 2024
21: Price formation without fuel costs: the interaction of elastic demand with storage bidding, besøkt 7. august 2024
22: EWP: Eco Wave Power Officially Kicks Off the First MW Scale Wave Energy Project in Portugal, besøkt 7. august 2024
23: EW: BP announces initial FID on 2GW hydrogen project, besøkt 7. august 2024