En uke i energiomstillingen
Uke 24: Sveitsiske velgere støtter fornybar i folkeavstemming
Ja til fornybar i Sveits
Sveitsiske velgere har med stort flertall støttet en føderal lov som fremmer fornybar energi. Ja-siden fikk 68,72 prosent og nei-siden 31,28 prosent i folkeavstemmingen1. I følge Le Figaro kom folkeavstemmingen til på initiativ fra en mindre gruppe miljøorganisasjoner som mente fornybarutbyggingen ville gå ut over natur. SVP, et høyrepopulistisk parti som nå er det største i underhuset, var også imot loven fordi utbyggingen utfordrer sveitsisk kjernekraft2.
Tyskland ser 60 GW havvind i 2037
Den tyske havmyndigheten BSH har publisert utkast til planer for utbygging av 60 TWh60 TWh tilsvarer 1,5 ganger Norges samlede installerte kapasitet i 2023 (energifaktanorge.no). havvind innen 2937. Planen skal også identifisere akselereasjonsområder for forenklet og raskere saksbehandling i tråd med EU-direktiver3.
Ny runde med negative bud i tysk havvind
Tyske Bundesnetzagentur opplyser at ingen budgivere ba om subisidier i en pågående utlysning av to havvindområder. Det er andre gang dette skjer i Tyskland. Samlet utgjør de to områdene en utbygging på 2,5 GW2,5 GW tilsvarer 6,3 prosent av Norges samlede installerte kapasitet i 2023 (energifaktanorge.no).. Det vil nå bli avholdt en ny budrunde hvor aktørene konkurrerer om hvor mye de er villige til å betale. Budrunden starter 17. juni4. Også Nederland tildelte nylig to havvindområder hvor utbyggere betalte inn for å få bygge ut.
Kina med verdens største havvindturbin
Nok en rekord faller i Kina. Nå installerer kineserne en 18 MW havvindturbin5. Stadig større turbiner er en av de viktigste tiltakene næringen tyr til for å redusere kostnadene ved havvind. Giganten skal kunne forsyne 36 000 husstander med strøm.
Sverige ser stort potensiale for fleksible kunder
Svenska Kraftnät har gjort nye beregninger som viser at man nye strømkunder kan kobles til nettet med feksible avtaler (trolig lignende "tilkobling på vilkår" i Norge). Det vil kunne øke effektuttaket markant i påvente av at strømnettet bygges ut. Ifølge Svenska Kraftnät er det interesse for dette i industrien6:
Ja, uten tvil. Mange av de industrier som elektrifiserer sine prosesser bygger inn planerbarhet og fleksibilitet. Dessuten kan det være en forutsetning for at disse industriene skal ha mulighet til å få den effekten de trenger.
Skattebetalerne må finansiere kjernekraft
OECDs kjernekraftbyrå NEA arrangerte denne uken en konferanse i Praha om finansiering av ny kjernekraft. I følge Bloomberg var tilbakemeldingen fra banksektoren på møtet at private investorer ikke er villig til å påta seg risikoen med å finansiere ny kjernekraft. Dermed står landene som ønsker å satse på kjernekraft, mange med rekordhøy statsgjeld, overfor vanskelige valg7.
Nederlandske kjernekrafteiere ber staten ta over
Eierne av Nederlands eneste kjernekraftverk truer med nedleggelse i 2033 hvis ikke staten overtar, ifølge Omroep Zeeland. Det er satt av altfor lite penger til avfallshåndtering og opprydding etter avvikling. Hvis det aldrende kraftverket får tekniske problemer og må avvikles, har ikke eierne pengene som trengs8.
Kilder
1: SG: Federal Act on a Secure Electricity Supply from Renewable Energy Sources, besøkt 14. juni 2024
2: LF: Les Suisses valident par un vote la loi accélérant le développement des énergies renouvelables, besøkt 14. juni 2024
3: BSH: 60 Gigawatt Offshore-Windenergie bis 2037: BSH legt Entwurf für die Fortschreibung des Flächenentwicklungsplans vor, besøkt 14. juni 2024
4: BNA: Again a dynamic bidding procedure for offshore windpower auctions, besøkt 14. juni 2024
5: Electrec: In a world first, China installs an 18 MW offshore wind turbine, besøkt 14. juni 2024
6: SK: Flexibla avtal tillåter kraftigt ökade effektuttag, besøkt 14. juni 2024
7: BB: Building Nuclear Power Is a Bridge Too Far for World’s Private Investors, besøkt 14. juni 2024
8: OZ: Aandelen verkopen of kerncentrale moet dicht zoals gepland, besøkt 12. juni 2024